Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sluha dvou pánů

9. 7. 2007
Carlo Goldoni - Sluha dvou pánů

    Příběh začíná zasnoubením Pantalonovi dcery Clarice se Silviem. V tu chvíli přichází Truffaldino, který hlásí příchod svého pána Federiga, o kterém si všichni myslí, že padl v boji. To mění situaci, protože Clarice byla původně zaslíbena jemu. Clarice a Silvio jsou zoufalí a nevědí, co mají dělat. Ve skutečnosti je Federigo mrtvý a v přestrojení se za něho vydává jeho sestra Beatrice, která chce najít svého milence Florinda, který měl údajně zabít Federiga.
    Florindo přijíždí a shodou okolností se ubytuje ve stejném hostinci jako Beatrice. Oba o tom ale neví. Truffaldino chce zbohatnout a tak se stává zároveň sluhou Florinda i Beatrice. Musí tak stíhat např. obsloužit oba pány najednou aniž by o tom někdo z nich věděl. Jednou jde pro dopisy pro Beatrice i Florinda. Neumí ale číst a tak neví komu má jaké dopisy dát. Vymyslí si tak historku o tom, že mu jeho kamarád řekl, aby vyzvedl dopisy svému pánovi. Florindo mezi dopisy uvidí jeden pro Beatrice. Přečte si ho a zjistí, že je ve stejném městě jako on a v mužském přestrojení a že ho hledá. Truffaldino zalepí dopis rozžvýkaným chlebem a před Beatric předstírá, že on o ničem neví.
    Jednou chce vyvětrat oblečení obou svých pánů. Dojde ale k záměně jejich věcí. Florindo u sebe najde svůj portrét, který dal Beatrici. Beatrice zase nachází Florindovi dopisy. Truffaldino tvrdí, že věci patří jemu, že je má od svého přítele Pasquela. Oběma také tvrdí, že je ten druhý mrtví a že je to dědictví. Florindo a Beatrice jsou nešťastní a chtějí se zabít. Až pak se spolu setkají tváří v tvář. Truffaldino každému z nich napoví, že za všechno může Pasquel. Beatrice řekne, že je to sluha Florinda a Florindovi, že je to sluha Beatrice. Oba si tak myslí, že sluha toho druhého je Pasquel. Beatrice odchází k Pantalonovi, aby se za všechno omluvila. Silvio a Clarice se usmířili. Truffaldino řekne Florindovi, aby Pantalona požádal o ruku Smeraldiny, která je chůva Clarice. Smeraldina zase požádá, aby Clarice zařídila její svatbu s Truffaldinem. Až nyní se zjišťuje, že Truffaldino sloužil dvěma pánům.

Můj názor: Tahle knížka je vážně dobrá. Dokáže vás chytnout a pobavit. V divadelním provedení jsem jí neviděla, ale musí to být skvélé.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Donutil

Slávek,9. 4. 2011 20:04

S panem Donutilem je přímo úžasné!