Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pán much

16. 4. 2007

GOLDING – PÁN MUCH

 

Na opuštěném ostrově ztroskotá letadlo, které je sestřeleno. Přežije několik chlapců. V úvodu se setkáváme s Ralphem a tlouštíkem s brýlemi, kterému ve škole říkají Čuňas. Čuňas najde lasturu a Ralph na ní zatroubí, aby přivolal ostatní chlapce. Postupně přicházejí různě staří chlapci. Setkáváme se tu se Simonem a dvojčaty Samem a Erickem. Pak přichází pěvecký sbor v čele se sebevědomým Jackem. Mezi chlapci ze sboru je například Roger, Bill, Robert, Maurice a Henry. Chlapci zjišťují, že na ostrově nejsou žádní dospělí. Jejich první pocity jsou štěstí a radost, že jsou na opuštěném ostrově bez dospělých. Na prvním shromáždění je zvolen náčelníkem Ralph. Náčelníkem sboru je Jack, ten se ale chtěl stát náčelníkem celého kmene. Hned od počátku se stává terčem posměchu Čuňas, kterému se ostatní smějí kvůli tloušťce, brýlím a neustálému opakování, že má astma. Při průzkumu ostrova narazí na divoké prase. Jack ho chce ulovit, ale nemá odvahu. Bojí se představy zabít.
        Ralph se rozhodne, že musí založit na vrcholu hory oheň, aby kouř viděli lodě. Oheň zakládají pomocí Čuňasových brýlí. U ohně se střídají služby, aby oheň udrželi. Jednou zjišťuje Ralph, že oheň uhasl. Vydá se na horu, a tam uvidí odplouvající loď. Sbor, který má na starosti oheň nikde není. Ralph je rozčilený, protože si uvědomuje, že mohli být zachráněni. Po chvíli sbor přichází v čele se šťastným Jackem. Ten Ralphovi vypráví jak zabil prase. Od té doby si sbor říká lovci.
        Chlapci si vytvoří slaměné obydlí. V noci je ale přepadají zlé sny a malí chlapci se začínají bát. Po ostrově se začínají nést zvěsti o obludě. Chlapci ostrov prohledávají, ale na nic nepřijdou. Jednou se vydávají na dosud neprohledanou část ostrova. Stezkou se v noci dostávají na horu, kde je oheň. Tam spatří něco zvláštního. Bylo to něco obrovského a nadýmalo se to. Chlapci si domysleli, že je to obluda, které se všichni bojí a dávají se na útěk. Jack zezačátku trpí velení Ralpha, ale postupně se chce stát náčelníkem on. To on totiž zajišťuje potravu, kdežto Ralph mluví jen o ohni. Jack postupně začíná být nebezpečný všem na ostrově. Má chuť zabíjet a svými názory postupně ovlivňuje další děti. Spolu se sborem se oddělují od ostatních. Postupně se k nim přidávají i další děti. Udělají si vlastní tábor a chodí lovit prasata. Jako dar obludě nosí kusy své kořisti.
S Ralphem zůstává jen Čuňas, dvojčata a Simon. Ten se je snaží přemluvit, aby se vydali opět na horu. Ostatní o tom ale nechtějí nic slyšet. Chlapci rozdělávají opět oheň, tentokráte ale u pláže. Jednoho dne se Simon vydává na horu.
        Simon zjišťuje, že na hoře přistál parašutista, který se zamotal padákem do skal a zemřel. To měla být ona obluda. Simon se rozhodl o tom říct i ostatním.  
        Mezitím mají lovci oslavu, které přihlížejí i Ralph s Čuňasem.  Chlapci zpívají, jak zabijí obludu. Když pak přiběhne Simon tak ho v rituálním nadšení usmrtí. Jako jediní si Ralph s Čuňasem uvědomují, co Jackova parta udělala a dostávají strach.

        Lovci potřebují oheň a tak jednou v noci přepadnou Ralphovu skupinu a ukradnou Čuňasovi brýle. Druhý den se Čuňas rozhodne pro brýle si dojít. A tak spolu s Ralphem a dvojčaty přicházejí k Jackovi. Do tábora je ale nepustí stráže. Při výměně názorů mezi Jackem a Ralphem je na Čuňase svalen kus skály. Ten umírá a s ním je rozbita i lastura, dosavadní symbol moci. Jack zraní Ralpha, který utíká do své části ostrova.  
    Dvojčata jsou přinucena přidat se k Jackovi. Ti pak prozradí Ralphovi, že Jack s Rogerem ho chtějí chytit. Druhý den Jackova banda pronásleduje Ralpha a zapaluje ostrov. Ralpha zachrání před smrtí příjezd lodi, která viděla oheň. Chlapci jsou zachráněni a odjíždí domů.

Můj názor: Knížka je velmi dobrá a čtivá. Při čtení Vám místy běhá mráz po zádech. Vřele doporučuju.

 



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář